+31 20 - 66 33 963

+31 20 - 66 33 963

+31 20 - 66 33 963

Taal / language

Taytu Restaurant in Amsterdam-Oost is een authentiek Ethiopisch restaurant met traditionele Ethiopische gerechten. Het voormalige Afrikaans eetcafé Ibssa is per april 2016 overgenomen door Negede Kumbi. Het heet nu Taytu Restaurant naar de beroemde Ethiopische Keizerin Taytu (1840-1918). Het is een gezellig, warm en intiem restaurant waar u kunt genieten van de heerlijke en verfijnde Ethiopische keuken voor een redelijke prijs.

Bij Taytu Restaurant kunt u terecht voor een lekkere maaltijd (in het restaurant of afhalen), een Traditionele Koffieceremonie, catering voor events en feesten tot 50 personen.

Er was echt een Ethiopische keizerin Taytu!

Haar volledige naam was Idee Taytu Betoul. Ze werd geboren rond 1840 en overleed in 1918. Zij was getrouwd met Keizer Menelik II en was de meest invloedrijke vrouw in de moderne Ethiopische geschiedenis.

Keizerin Taytu Betoul speelde een belangrijke rol in de gouden eeuw van Ethiopië. Zij was een groot leider en de voornaamste architect van de buitenlandse politiek van Ethiopië om het welzijn van het land te verbeteren.

Vaak is Taytu geroemd om haar talent als onderhandelaar, raadgever en kritisch waarnemer bij het oplossen van politieke problemen.

Taytu koos de plek uit voor de nieuwe hoofdstad en noemde die Addis Abeba ("nieuwe bloem"). Zij was een pionier die bijvoorbeeld het eerste hotel in Ethiopië oprichtte ('Itege Taytu', betekent 'Keizerin Taytu'; het bestaat nog steeds), en zij was ook de leidende kracht bij het vestigen van de eerste bank in het land.

Waarschijnlijk zou er geen verhaal van Adwa (de Ethiopische overwinning op 1 maart 1896 tegen het kolonialisme) zijn als keizerin Taytu er niet was geweest, want zij inspireerde tot die overwinning. Als militair strateeg droeg zij bij aan de nederlaag van Italië in de Slag om Adwa. Zij had haar eigen brigade, waarover ze dapper bevel voerde op het slagveld. Zij vocht in de frontlinie en motiveerde elke man als die zich wilde terugtrekken, om toch door te vechten. Ze mobiliseerde ook vrouwen, als strijders en als verpleegsters voor de gewonde soldaten. Dankzij haar militair inzicht is Ethiopië het enige land in Afrika dat nooit is gekoloniseerd.

Restaurant Taytu is blij om meer bekendheid te geven aan deze formidabele keizerin van Ethiopië.

In 1993 ben ik uit Ethiopië naar Nederland gevlucht vanwege mijn politieke activiteiten. Het heeft lang geduurd voor ik een verblijfsvergunning kreeg (tien jaar), en sinds 2006 heb ik de Nederlandse nationaliteit.

Ik heb van mijn hobby, koken, mijn werk gemaakt. In 2003 opende ik restaurant "Queen of Sheba" in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Het restaurant was een succes en werd bezocht door Ethiopiërs en Nederlanders. Het was gezellig en het eten werd door iedereen geroemd. Helaas was de locatie, in een woonwijk, niet zo goed en werd ik ziek. Ik moest het restaurant in 2006 verkopen.

Ik hoop van mijn nieuwe restaurant Taytu net zo’n bijzondere plek te maken, waar mensen van allerlei achtergronden in een Ethiopische sfeer lekker kunnen eten en genieten.

Menu

Bekijk menu (PDF)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Openingstijden

Taytu Restarant is van dinsdag t/m zondag geopend vanaf 17 uur.

Op maandag zijn we gesloten.

 

Adres en reserveren

Taytu Restaurant

Blasiusstraat 62, 1091 CV Amsterdam

tayturestaurant@gmail.com

Reserveren:
+31 20 - 66 33 963

Bereikbaarheid en parkeren

Openbaar vervoer: Tram 3 halte Wibautstraat; Metro lijn 51, 53, 54 halte Wibautstraat (3 minuten lopen)

Door de week is het betaald parkeren, zondag vrij parkeren.

 

Reacties van gasten

LANTEX
WILT U EEN BEDRIJFS- / INVESTERINGSLENING? Credit House IS HIER VOOR U: lantexcreditfinancier@outloo...
Job
Het is heerlijk vertoeven in dit schattige restaurantje. Het eten is er niet alleen erg lekker, maar...
Gisele & Dennis
Heerlijk vegetarisch gegeten. We komen zeker terug